Přeskočit na obsah
DPS » Novinky » CAD » Výhody SubD modelování s přirozeným vzhledem

Výhody SubD modelování s přirozeným vzhledem

    3DEXPERIENCE Works – 3D Sculptor s aplikací xShape

    Průmyslovým návrhářům a technikům umožňuje Sub-D modelování vytvářet stylizované a ergonomicky tvarované modely snadněji než tradiční parametrické nástroje. Většině designérů a inženýrů je sub-D modelování neznámé, a přitom je k dispozici cloudová role 3D Sculptor s aplikací xShape. Ta poskytuje uživateli funkce Sub-D modelování v internetovém prohlížeči bez potřeby instalace na desktopu. V aplikaci můžete vytáhnout tvar pomocí geometrie sítě tak, jako by byla vyrobena z hlíny nebo skla. Často se navrhuje design s obrázkem na pozadí, který dává představu o tom, jak upravit tvar geometrie. Měřítko modelu lze ovládat pomocí rozměrů ohraničujícího rámečku. Velkou výhodou použití Sub-D modeláře je rychlé navržení radikálně odlišných modelů pouhým zatlačením, vytažením, vysunutím a přehnutím geometrie. Výsledné povrchy jsou přirozeně kontinuálně zakřivené, což dává geometrii modelu organický vzhled. Radikální změny designu lze provádět v reálném čase se schopností rychle vytvořit několik verzí modelu. A to celé je ve výsledku klíčem k rychlé tvorbě nabídky podle přání zákazníka.

    Sub-D modelování má i určité nevýhody. Není určeno k vytváření běžných prvků, jako jsou díry, žebra, zkosení atd. Chcete-li přidat tyto funkce, je nutné získat přístup k parametrickým funkcím, které najdete v nástrojích SOLIDWORKS pro desktop nebo 3D Creator role s aplikací xDesign v cloudu. Je snadné přepínat tam a zpět mezi možnostmi parametrického a Sub-D modelování při použití cloudových rolí 3D Creator a 3D Sculptor. Jde to doslova na pouhé kliknutí myši. V jednom okamžiku vytváříte parametrické prvky a povrchy pomocí aplikace xDesign a v příštím okamžiku vytváříte geometrii s nádherně tvarovaným povrchem pomocí aplikace xShape.

    SOLIDWORKS Desktop

    Pokud jste uživatelem SOLIDWORKS pro desktop, měli byste jednoduše vidět Sub-D modelář jako nový nástroj. Skutečností je, že pro většinu projektů je nejlepším řešením kombinace Sub-D a parametrického modelování povrchu. SOLIDWORKS pro desktop je používán i pro design v oboru Home and Lifestyle. Designéři neustále hledají, co koncový zákazník potřebuje a snaží se provádět změny. Zjistíme tak, že existuje mnoho důvodů, proč se např. design skleněných výrobků v průběhu let změnil. Ačkoli proces hledání odpovídajících úprav může znít složitě a nákladně, 3D návrhářské nástroje v SOLIDWORKS lze použít ke zjednodušení procesu navrhování designu již v raných fázích a pomáhá přivést nápady do reality a produkty na trh mnohem rychleji.

    Skleněné výrobky SIMAX

    Pan Jeroen Buring z Dassault Systems SolidWorks byl při své návštěvě kanceláře DPS Software CZ v Ostravě překvapen milým dárkem – zapékací mísou z kolekce SIMAX Exclusive. Tenhle úžasný výrobek z vysoce kvalitního a tepelně odolného skla Simax získal svůj inovativní tvar na obrazovce desktopu šéfkonstruktéra Modráčka právě díky SOLIDWORKSu. Kdo by ale čekal, že mísa najde své uplatnění v kuchyni? Mísa skončila ve vitríně centrály Dassault Systems ve Stuttgartu! Design pečící mísy ze Sázavy tak budou pravidelně vídat nejenom zaměstnanci, ale i početní návštěvníci centrály.