Přeskočit na obsah
DPS » Novinky » Cloud CAD » Co je to digitální dvojče

Co je to digitální dvojče

    Digital Twin. Digitální dvojče. Digitální replika. Virtuální replika nebo model. Všechny tyto pojmy popisují jedno a totéž: virtuální (digitální) otisk nějakého systému nebo zařízení z fyzického světa. Ten kromě jiného pomáhá zefektivnit práci nebo odhalit možná nebezpečí a rizika. Kde se dá využít? A proč se vyplatí?

    Digitální dvojče produktu je virtuální replika (model) fyzického objektu, produktu, procesu nebo systému. Vývojáři spolu s inženýry a výpočtáři pomocí digitálního dvojčete mohou simulovat a analyzovat nejrůznější situace z reálného provozu, aniž by tím ovlivnili skutečný produkt, výrobu nebo provoz. Chceme-li, aby bylo digitální dvojče neustále aktuální, je zapotřebí mít detailní informace o aktuálním reálném stavu nebo změnách včetně historie. K získávání informací slouží cloudová platforma 3DEXPERIENCE Works, která umí data modelu vizualizovat a dále s nimi pracovat.

    Digitální dvojče a simulace

    Použitím různých simulačních metod se urychluje optimální vývoj a konstrukce produktu, včetně úspory nákladů a času od návrhu až k výrobě. Právě využívání kvalitní platformy pro simulaci a vyhodnocení dat dělá z digitálního dvojčete to, čím dnes je v rámci procesu digitální transformace. Digitální modelování výrazně snižuje potřebu nákladné výroby prototypu a propojuje tradiční pracovní prostředí desktopu s cloudovou platformou pro správu, vizualizaci a simulaci konstrukčních dat.

    Řešení pro digitalizaci firemních procesů:
    SOLIDWORKS – 3D Design
    ENOVIA – správa dat (PLM)
    SIMULIA – simulace (řešič Abaqus)